Menu

Migrena

Moje doświadczenia oraz mniej lub bardziej wypróbowane sposoby radzenia sobie z migreną.

Imbir

agalcio

Przygotowując wczorajszą poranną herbatę ze świeżego imbiru, postanowiłam, że dzisiaj napiszę Wam o tym wyjątkowym korzeniu. Imbir jest bowiem nie tylko jednym z najpopularniejszych naturalnych sposobów na migrenę, ale również popularnym środkiem na wiele innych dolegliwości. Na moim blogu naturalnie piszę głównie o tym działaniu przeciwmigrenowym, jednak nie należy zapominać o innych cudownych właściwościach tego naturalnego specyfiku o czym polecam poczytać.

Muszę przyznać, że nie byłam fanką imbiru aż do marca tego roku, kiedy moje migreny zaczęły mnie męczyć co drugi dzień a ja stałam się wystarczająco zdesperowana aby wypróbować każdej metody, która pomogłaby mi pozbyć się tego bólu. Do marca w zasadzie nie znosiłam imbiru – zbyt ostry w smaku, wywoływał u mnie zgagę. Ale czego nie robi się z rozpaczy…

Zdecydowałam się na spróbowanie świeżego korzenia imbiru, chociaż źródła podają, że sproszkowany imbir też nie traci swoich cennych wartości. Jednak jako amatorka herbaty (we wszelkich wydaniach) uznałam, że pokrojony w cieniutkie plasterki, zalany gorącą wodą i posłodzony miodem imbir będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Dla uniknięcia zgagi, piję ten specyfik jedynie do południa.  Każdy dzień rozpoczynam więc herbatką ze świeżego imbiru, która nie tylko zastąpiła z powodzeniem poranną kawę, ale przede wszystkim wymiernie pomogła mi w radzeniu sobie z migreną.

Odkąd zażywam imbir codziennie, ataki bólu są rzadsze i mniej intensywne. Imbir też wydaje się bardzo pomocny w przypadku nudności, które często jak wiadomo występują w parze z bólem. Oczywiście sam imbir migreny raczej nie uleczy ale jednak sprawia niemałą ulgę, więc warto po niego sięgnąć. Dodatkowo zauważyłam, że przeziębienia przestały się mnie łapać i mam mniejsze skłonności do uczuleń. Przy wielu zaletach imbiru nic to jednak dziwnego…

Najciekawsze jest jednak to, że wystarczył mi jakiś tydzień aby pokochać smak tego egzotycznego korzenia. Ostro-słodki smak połączenia imbiru z miodem kojarzę teraz z samą przyjemnością. Uwielbiam rozgrzewające i pobudzające działanie tej prostej herbatki imbirowej i z całego serca polecam jeśli chcecie wypróbować tej naturalnej metody na migreny i nie tylko!

Składniki: świeży korzeń imbiru, miód i woda

Przygotowanie: zagotować wodę, obrać kawałek korzenia (2 cm na szklankę powinny wystarczyć) i pokroić w jak najcieńsze plasterki, zalać wodą i przykryć do naparzenia na 5 minut. Posłodzić do smaku miodem.

Smacznego!

Imbir

Jeśli chcecie spróbować wersji ze sproszkowanym imbirem, możecie i taką znaleźć – na przykład tutaj w wersji w połączeniu z kurkumą, również dobrym naturalnym środkiem na migreny…

© Migrena
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci